Heinäkuusta 2019 lähtien voi osakeyhtiön perustaa ilman aiemmin vaadittua 2500 euron alkupääomaa. Kynnys yrityksen perustamiseen madaltuu, mutta onko osakeyhtiö automaattisesti paras vaihtoehto?

Rendia Oy:n Merja Saarinen kehottaa yrittäjää tutustumaan yritysmallien eroihin, ennen yrityksen perustamista.

– Erot toiminimiyrityksen ja osakeyhtiön välillä löytyvät ennen kaikkea verotuksesta ja yrityksen vastuusta. Aloittelevan yrittäjän tai yritysmuodon muuttamista suunnittelevan toiminimiyrittäjän kannattaa kysyä neuvoa aina asiantuntijoilta.

Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen ja osakeyhtiön toiminnassa vastuu rajautuu yhtiöön. Toiminimiyrittäjä on puolestaan henkilönä vastuussa kaikista veroista ja yrityksestä saatava tulo on yrittäjän tuloa.

Mikäli yrittäjä miettii Oy:n perustamista, hänen on syytä selvittää itselleen, mitä muutos käytännössä tarkoittaa, Saarinen muistuttaa.

Esimerkiksi henkilökohtaiseen verotukseen tottuneen toiminimiyrittäjän tulee huomioida, että osakeyhtiössä tulot ovat aina osakeyhtiön tuloja ja niitä ei voi samalla tavalla nostaa itselle kuin toiminimiyrittäjänä.
Yleisimmin pienet osakkeenomistajat nostavat osakeyhtiöstä itselleen palkkaa ja/tai osinkoa. Mutta pienessä toiminnassa voi mennä kauankin ennen kuin yrityksestä on järkevää nostaa osinkoa tai se on edes mahdollista.

-Pienessä toiminnassa tulee siis huomioida yrityksen liikevaihto ja miettiä, missä vaiheessa osakeyhtiö on järkevä vaihtoehto ja milloin toiminta on mahdollista pyörittää toiminimenä.

Saarinen ohjeistaa yrittäjiä malttiin.

-Ennen kuin tekee muutoksia, kannattaa tutkia omalle yritykselle toimivin vaihtoehto asiantuntijan kanssa.