Viisas kiinteistösijoittaja laskee tuoton ja miettii sijoituskohteet huolella. Asuntosijoittamisen käydessä kuumana ovat muut sijoituskohteet jääneet vähemmälle huomiolle. Ammattisijoittajat ovat suunnanneet katseensa pientiloihin.

Kiinteistösijoittamisesta puhuttaessa moni miettii ensimmäisenä asuntoa. Asuntosijoittamisen yksikkö piensijoittajalla on asunto, tyypillisimmin yksiö tai kaksio.

Mikä pientila?

Pientila nimekkeen alle listataan muita kiinteistöjä, jotka voivat olla pienvarastotilasta aina halliosakkeeseen eli kooltaan miltei nollasta aina lähes sadan neliön tilaan.

Pientila saattaa kuulostaa monelle vieraalta ehkä tylsältäkin sijoituskohteelta. Mutta kun pientiloihin perehtyy, löytyy nimen alta lukuisia mahdollisuuksia ja juuri sitä mitä sijoittaja yleensä haluaa sijoitukseltaan – tuottoa.

Pientilan tuotto muodostuu sekä vuokrasta että arvonnoususta.

Asuntojen hinnat ovat monilla paikkakunnilla jo kalliita, mutta autohallipaikka, autotalli tai pieni halliosake saattavat olla hinnaltaan houkuttelevia.

Hinnan lisäksi pientilan omistamiseen liittyvät kulut ovat  pienemmät kuin asunnoissa. Esimerkiksi pientilojen vastikkeet ovat pääosin asuntoja alhaisemmat eikä vuosittaisia korjauksia ja mahdollisia kodinkonerikkoja pientiloissa paljolti ole.

Arvonnousun näkökulmasta pientiloissa voi tehdä löytöjä, jossa suurikin arvonnousu on mahdollista.

Hajauta varallisuutta

Sijoitusvarallisuuden suurempi hajautus on mahdollista sijoitettaessa pientiloihin. Kun varaudutaan tiukkenevaan kilpailuun on parempi hajauttaa kolmen – neljän kalliin asunnon salkku vaihtoehtoon, joka sisältää sekä asuntoja että pientiloja ehkäpä kahdeksan jopa kymmenen yksikköä.

Hyvin hajautetussa sijoitusvarallisuudessa yhden yksikön tyhjillään olo ei välttämättä aiheuta ongelmia velvoitteiden hoidossa. Kassavirran tulisi pysyä positiivisena kohtuullisella alitäytölläkin – muutoin riskejä on olemassa. Vuokrausaste on harvoin 100%. Laskelmissa kannatta käyttää alempaa tasoa.

Sijoitussalkkuun on hyvä kasata vakaata tuottoa tuovia pientiloja aikaansaamaan peruskassavirta, jolla hoidetaan velvoitteet rahoittajille. Siihen oheen on hyvä kasata asuntoja; toki huomioiden tuotto myös tulevaisuudessa. Tärkeintä olisi saada aikaan tulovirta, joka kasvaa vuosittain.

Timo Saarinen, yritysjohdon konsultti (diplomi-insinööri, rakennusalan asiantuntija)
Kaipaatko lisätietoja pientilasijoittamisesta? Ota yhteys