Rendia Oy oli mukana Parikkalan Harjulinnassa järjestetyssa Seniorirehvit-tapahtumassa. Vanhustenviikon tapahtumassa keskustelua herätti muun muassa pankkitunnusten hankkiminen ja sähköinen tunnistautuminen.

Tapahtumassa oli mukana 28 näytteilleasettajaa ja paikalle saapui sankoin joukoin vierailijoita. Rendia Oy oli mukana näytteilleasettajana ja tapahtuman aikana käytiin Rendian pisteellä vilkasta keskustelua kirjanpitoon ja verotukseen liittyvistä teemoista.

Yksi aiheista nousi kuitenkin ohitse muiden. Monet tapahtumavieraista olivat huolissaan verotuksen muuttumisesta sähköiseksi. Sähköisten palveluiden käyttö on monelle seniorille vierasta ja erityisesti huolta aiheutti sähköinen tunnistautuminen. Miten toimitaan, jollei henkilöllä ole mahdollisuuksia käyttää verkkopankkia eikä hankkia pankin kautta saatavia tunnuslukuja?

Tämä aihe on todellinen ongelma, muistuttaa Rendia Oy:n toimitusjohtaja Merja Saarinen.

Syrjäseuduilla asuu suuri joukko ikäihmisiä, joille pelkästään matka pankkiin hakemaan pankkitunnuksia on haaste. Toinen haaste on sähköisen tunnistautumisen käyttö. Moni olisi valmis antamaan valtuutuksen perheenjäsenelle tai asiantuntijalle, mutta koska pankkitunnukset ovat henkilökohtaiset, tulee ne hakea henkilökohtaisesti ja niiden avulla tunnistautuminen on henkilökohtaista.

Akuutti ongelma

Veroilmoituksen muuttuminen sähköiseksi oli aihe, joka oli monen seniorin huolenaihe. Jollei netin käyttö ole tuttua eikä tunnistautumiseen ole mahdollisuuksia, kuinka onnistuu hoitamaan veroilmoituksensa?

Kyllä paperisia veroilmoituksia vielä otetaan vastaan, Saarinen rauhoittelee. Toki tässäkin tarvitaan apua, sillä veroilmoitus tulee tulostaa Oma Vero -palvelusta.

Aihe on ajankohtainen, sillä pankkipalveluiden sähköistyminen sekä verotuksen muuttuminen sähköiseen malliin aiheuttavat monelle ikäihmiselle huolta.

– Tämä huoli on todellinen nuoremmillekin, Saarinen muistuttaa. Monelle sähköisten palveluiden käyttö on vielä vierasta ja jännittävää. Viranomaisten tulisi löytää tasa-arvoa ylläpitävä malli, niin että jokaisella on yhdenmukaiset oikeudet ja mahdollisuudet hoitaa asiansa tai valtuuttaa asiantuntija hoitamaan ne sähköisesti.

Rendia Oy mukana Seniorirehvit-tapahtumassa Parikkalassa.