Luovutusvoitto voi yllättää, muistuttaa Rendia Oy:n veroasiantuntija, Merja Saarinen.


Meihin otetaan yhteyttä mm. silloin, kun asiakas on saanut Verohallinnolta ehdotuksen maksettavasta myyntivoittoverosta. Verohallinto ehdottaa yleensä ostohinnaksi hankintameno-olettamaa, joko 20% tai 40% myyntihinnasta.

Meidän ohjeemme on, että älä tyydy Verohallinnon ehdotukseen, vaan ota yhteyttä alan ammattilaisiin. Rendia Oy:llä olemme hoitaneet menestyksekkäästi luovutusvoittoasioita.

Suvi Kauranen sai juuri tällainen kirjeen.
-Myin perintönä saamani kiinteistön, ja, rehellisesti sanottuna, Verohallinnon ehdotus oli suorastaan tyrmäävä, Kauranen kertoo.
Lähes  30 vuotta Espanjan Aurinkorannikolla asunut Kauranen on yrittäjä ja kiinteistönvälityksen ammattilainen.
-Tiesin heti, että nyt on puhuttava alan ammattilaisen kanssa, joten otin saman tien yhteyttä Rendian Merja Saariseen, jolta sainkin nopeasti asiantuntija-apua. Kohdallani tämä tarkoitti taloudellisesti, että olisin maksanut tuhansia euroja aivan turhaan, jollen olisi kysynyt etukäteen neuvoa.
-Vaikka työskentelen kiinteistöalalla ja minulla on vankka ammattitaito Espanjassa, en hallitse lainkaan Suomen verotuksellisia kysymyksiä enkä olisi osannut toimia tässä tilanteessa ilman Merjaa, jonka jo ennestään tiesin tiesin tämän alan mestariksi.

Vastaavassa tilanteessa oli myös Sanna Laitinen, joka niinikään sain luovutusvoitosta verottajan ehdotuksen.
-Ilman Rendian apua en olisi edes tiennyt, että luovutusvoitosta maksettavaa veroa voi myös laskea. Merja perehtyi tilanteeseemme hyvin ja osasi myös kertoa meille luovutusvoitosta asiantuntevasti ja niin että maallikkokin asian ymmärsi. Lopputulos oli meille, vaatimattomastikin sanottuna, erittäin positiivinen.

Ei yhtä mallia

Merja Saarinen muistuttaa, että luovutusvoitto liittyy kiinteistönmyyntiin useissa eri tapauksissa. Ja jokainen tapaus on erilainen, yhtä ainoaa mallia ei luovutusvoittoasioissa voi toistaa. On tärkeää osata kuunnella asiakasta ja ymmärtää tilanne. Muuttuvia tilanteita ovat esimerkiksi:
• Olet myynyt kiinteistön, josta osan olet saanut perintönä kymmeniä vuosia sitten.
• Olet saanut kiinteistöstä osan lahjoituksena.
• Kenties olet asunut kiinteistössä vakituisesti jonkun vuoden

Luovutusvoiton ymmärtäminen ei ole kaikille asiantuntijoillekaan helppoa. Hyviä kysymyksiä myös monelle asiantuntijalle ovat:
• Miten luovutusvoiton ja -tappion määrä lasketaan?
• Mitä on luovutusvoitto ja -tappio?
• Luovutusvoitosta pitää maksaa veroa…mitä veroa maksan ja mihin?

Rendia Oy:llä näihin kysymyksiin osataan vastata!