Myyntivoittoa eli luovutusvoittoa syntyy, kun omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä se on aikoinaan hankittu.

Luovutusvoittoa syntyy, jos myydään: kiinteistö, arvopaperit (asunto-osake ja pörssiosakkeet) tai muu irtain omaisuus.

Myyntivoittohan voidaan laskea kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

Ensimmäisessä vaihtoehdossa luovutushinnasta vähennetään hankintameno sekä voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Hankintameno voi olla esim. ostohinta, perintö,- tai lahjaveropäätöksessä oleva arvo. Voiton hankkimisesta aiheutuneita kuluja on mm. välittäjälle maksettu myyntipalkkio. Lisäksi voi vähentää maksetun varainsiirtoveron, maanmittauslaitokselle maksetut kulut sekä perusparannusmenot.

Luovutusvoitto, mitä tehdä jos kuitit kadonneet

Luovutusvoitto voidaan myös laskea vähentämällä luovutushinnasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta, ja 20 prosenttia, jos omistusaika on alle 10 vuotta. Hankintameno-olettaman lisäksi luovutushinnasta ei saa vähentää mitään muuta.

Mitä on perusparannusmenot?

Perusparannusmenoja ovat kulut sellaisista toimenpiteistä, joilla omaisuus saatetaan parempaan ja arvokkaampaan kuntoon kuin mitä se on aikaisemmin ollut saman omistajan hallussa. Perusparannusta, on varustetason, tilankäytön tai rakennusmateriaalien tason parantaminen.

Kuitit kadonneet…

Useinhan on niin, että kuitteja ei säästetä. On ostettu kesämökki tai saatu perintönä tai lahjana kiinteistö. Kiinteistöön on alettu sitten tekemään remonttia ja voi olla, että on jopa haettu rakennuslupaa. On ostettu mm. lautaa, lankkua, laattaa, uudet keittiön kaapit, laminaattia, ikkunat ja paljon muuta. Sitten päätetään, että nyt myydään vaikka tämä kesämökki.

Verottajalle kannattaa todistaa esim. valokuvin, että on tehty remonttia (kuvat ennen ja jälkeen). Listaa sitten mitä remonttia olet tehnyt ja tee lista mitä tarvikkeita olet ostanut. Tarvikkeiden hinnan voit määritellä vaikka keskihinnan mukaan. Mikäli olet joutunut hakemaan rakennuslupaa, niin mainitse siitä selvityksessä. Tämä on tosin työlästä, mutta tällä voi säästää useita tuhansia. Mikäli sisusta tuntuu, että tarvitset apua niin ota yhteyttä asiantuntijaan ja säästetään sinun euroja yhdessä.

Muista, että veroehdotuksella valmiina oleva luovutusvoitto on yleensä laskettu käyttäen hankintameno-olettamaa. Vuoden 2016 verotukseen voi hakea muutosta vuoden 2022 loppuun saakka.